Wat ik zeer veel tegenkom: Ik had een rit van 35 gem met de groep, Kei goed he! Laat de snelheid los! Je gaat niet beter worden van elke keer een training af te leggen aan hoge snelheid. Laat je ego achterwegen en durf ook een trage training delen op strava. Hier enkele tips om beter te worden, want dat is toch wel het uiteindelijke doel.
1. Trainen in de juiste zones:
Bepaal je trainingszones aan de hand van testen, lactaat test, FTP test, fitness test,…. Hierdoor kan je de correcte trainingszones vast stellen zoals anaerobe, aerobe drempel. Met deze zones kan je gerichte trainingen afwerken. Er zijn enkele handige tools zoals harstalgmeter, cadans meter, wattagemeter, die je helpen in de juiste zones te sporten. Afwisseling in trainingsintensiteit is belangrijk. Dit omvat zowel lichte hersteltrainingen als intensievere sessies. Intervaltraining en tempo-oefeningen kunnen je helpen om verschillende trainingszones te benutten en je prestaties te verbeteren.
2. Herstel is essentieel:
Zorg voor voldoende rustdagen in je trainingsprogramma. Tijdens deze dagen kan je lichaam herstellen en sterker worden. Voldoende slaap en een gebalanceerde voeding spelen een cruciale rol bij herstel en prestatieverbetering. Als je tekenen van overtraining ervaart, zoals aanhoudende vermoeidheid, verlies van motivatie en verminderde prestaties, is het belangrijk om je trainingsbelasting te verminderen en meer rust te nemen. Het principe van progressieve overbelasting houdt in dat je de intensiteit, duur of frequentie van je trainingen geleidelijk verhoogt. Dit helpt bij het voorkomen van plateau's en zorgt ervoor dat je blijft verbeteren.
3. Stel realistische doelen:
Baseer je trainingsdoelen op je huidige niveau en werk in kleine stappen naar verbetering toe. Realistische doelen voorkomen teleurstelling en overtraining. In plaats van te streven naar snelle resultaten, is het beter om een consistente trainingsroutine te ontwikkelen. Kleine, duurzame verbeteringen over de tijd zijn vaak effectiever dan grote, kortstondige prestatiepieken.
Kortom, trainen op je niveau, het in acht nemen van de juiste trainingszones en het zorgen voor voldoende rust zijn allemaal cruciale aspecten van een succesvol trainingsprogramma. Deze benaderingen bevorderen niet alleen de prestatieverbetering, maar helpen ook blessures en overtraining te voorkomen, waardoor je op de lange termijn gezonder en fitter blijft. Het is altijd een goed idee om met een trainer of coach te praten om een trainingsprogramma te ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften en doelen.
Comments